Krakowskie obwarzanki

Jeśli jesteś turystą wybierającym się do Krakowa, nieodzownym krokiem podczas pobytu w mieście jest spróbowanie obwarzanka.

Niezależnie od toczącego się sporu, (komu przysługuje pierwszeństwo w używaniu nazwy) – trzeba pamiętać o jednym: prawdziwe bajgle są gliniaste.

Drogi turysto, wystrzegaj się puchatych, niczym dmuchanych, obwarzanków. Patrz uważnie, który ze sprzedawców serwuje ściśle zwinięte, jakby nieco mniejsze niż pozostałe, produkty.

095071.jpg

By Twoja radość była pełna – dokonując wyboru kieruj się również węchem: podążaj tam, gdzie pachnie świeżym pieczywem.

Częstą przypadłością sprzedawców bajgli są próby sprzedawania takich wypieków, które już dawno wkroczyły w drugi (jeśli nie trzeci) etap przydatności do spożycia. I nie dość, że są one po prostu niesmaczne, to jeszcze dodatkowo mogą poważnie poranić dziąsła konsumenta. I ważne: tradycyjny obwarzanek jest posypany solą, a nie jakimś nowym wymysłem, jak – dajmy na to –sezam.

Życzę więc smacznego, w tych nie tak prostych poszukiwaniach.

hastagi na stronie:

#obwarzanki krakowskie #obwarzanek kalorie #krakowskie obwarzanki #obwarzanek krakowski

Authors
Tags , ,

Related posts

Top